RAPORTAREA ESG IN BANKING




Problemele legate de mediu, aspectele sociale și cele climatice afectează în mod semnificativ toate sectoarele economiei.

Companiile mari din toate sectoarele caută metode de a-și decarboniza activitatea în conformitate cu angajamentele privind neutralitatea emisiilor de carbon și cu planurile de tranziție aferente. În timp ce guvernele, agențiile guvernamentale și industriile emitente de carbon trebuie să găsească soluții eficiente pentru schimbările climatice, băncile - ca intermediari financiari și actori cheie în orice economie - joacă un rol important în susținerea tranziției clienților din diferite sectoare ale economiei reale.

În elaborarea strategiilor lor, băncile trebuie să ia în considerare nu doar propriile operațiuni, ci mai ales emisiile generate de activitățile pe care le finanțează. Emisiile finanțate reprezintă în medie peste 75% din amprenta de carbon a unei bănci și sunt extrem de dificil de măsurat. Această poziție oferă băncilor o oportunitate de a juca un rol esențial în atingerea neutralității emisiilor de carbon la nivelul întregii economii. Mai mult, băncile trebuie să implementeze metode automatizate, integrate în procesele de creditare, pentru evaluarea portofoliului de active prin prisma criteriilor stabilite de taxonomia europeană, pentru a determina cât de „verde” este acest portofoliu, unul dintre indicatorii de bază în acest sens fiind GAR („green asset ratio”) - ponderea activelor „verzi” din portofoliu.



În acest peisaj complex, băncile se confruntă cu provocări precum:

  • Măsurarea amprentei complete de carbon din Scopul 3 - Aceasta include atât emisiile generate de portofoliul de active al băncii, cât și pe cele ale furnizorilor din lanțul de aprovizionare. Practic, acestea trebuie să înțeleagă care este zona unde contribuie cel mai mult din punct de vedere financiar la poluare. Măsurarea emisiilor din Scopul 1 și 2 poate prezenta dificultăți, însă cuantificarea emisiilor din Scopul 3 reprezintă un proces mult mai complex.

  • Reducerea eficientă a propriilor emisii operaționale - aceasta înseamnă „decarbonizarea” propriilor procese interne.

  • Furnizarea către clienții corporativi a unor instrumente eficiente pentru măsurarea amprentei de carbon - băncile pot deveni furnizori de servicii care să ajute companiile client să măsoare și să reducă amprenta de carbon prin investiții „verzi”, punând la dispoziție tehnologii în acest sens.

  • Distribuirea și monitorizarea de produse sustenabile către clienți - conturi de economii verzi sau credite pentru investiții sustenabile. Băncile trebuie să ofere soluții financiare care susțin tranziția spre o economie verde.

  • Raportarea de conformitate - către autorități bancare naționale și europene, conform cerințelor NFRD și, mai nou, CSRD, asimilate și de Autoritatea Bancară Europeană și băncile naționale ale statelor europene în cadrul propriilor cerințe de raportare.

  • Implementarea indicatorilor de performanță în sustenabilitate - în sistemul de management al riscurilor și performanței per ansamblu a băncii. Acest lucru presupune analiza riscurilor generate de factorii ESG cu impact semnificativ asupra băncii și incorporarea unor criterii de identificare, cuantificare și monitorizare a acestora în cadrul proceselor și serviciilor prestate de bancă.

Pentru a depăși aceste provocări, băncile trebuie să:

  • stabilească limite operaționale clare de evaluare
  • implementeze mecanisme robuste, automatizate, de colectare a datelor. Instrumentele inteligente bazate pe inteligența artificială determină în mod decisiv succesul acestui demers.
  • își consolideze colaborarea cu furnizorii și clienții lor de date
  • să se mențină la curent cu factorii de emisie și evoluția continuă a standardelor de raportare
  • își adapteze procesele și procedurile interne pentru a putea capta, măsura și optimiza riscurile și performanța în ceea ce privește sustenabilitatea.


Instituțiile bancare recunosc faptul că datele privind emisiile de carbon sunt esențiale pentru îndeplinirea angajamentelor lor de neutralitate a emisiilor de carbon (Net Zero). Cu toate acestea, ele se confruntă adesea cu dificultăți în obținerea unor date fiabile din întreg portofoliul de credite. Principalele dificultăți în ceea ce privește colectarea datelor ar putea include: lipsa de date centralizate, incertitudinea asupra surselor de emisii și lipsa de expertiză.

EmissionX: Soluția digitală pentru instituții bancare sustenabile

EmissionX este o platformă software care simplifică și eficientizează procesul de raportare a emisiilor de carbon, utilizând tehnologii precum machine learning și inteligența artificială pentru colectarea și procesarea datelor și informațiilor. Platforma noastră colectează automat date din diverse surse, calculează amprenta de carbon și generează rapoarte conforme cu reglementările actuale. Astfel, băncile economisesc timp și efort și obțin o imagine mai clară și mai cuprinzătoare a amprentei lor de carbon. Mai mult, ele pot utiliza EmissionX ca serviciu, pentru a oferi și clienților cu resurse limitate accesul la tehnologia de calcul a amprentei de carbon.

Prin implementarea unei astfel de platforme digitale, băncile pot obține nu numai date mai precise și fiabile, dar pot și să își consolideze angajamentul pentru o economie sustenabilă și să susțină tranziția către un viitor mai verde. Astfel, colaborarea între instituțiile financiare și soluțiile tehnologice avansate poate juca un rol esențial în atingerea obiectivelor de neutralitate a emisiilor de carbon și în construirea unei economii mai durabile pentru generațiile viitoare.