RAPORTAREA ESG ÎN AGRICULTURĂ
Agricultura sustenabilă este caracterizată de practici agricole care îmbină eficiența economică cu conservarea mediului și promovarea bunăstării sociale.
Sustenabilitatea nu a avut niciodată un rol atât de important în viața de zi cu zi a unui fermier ca în prezent. Cei mai mulți dintre fermieri și companii din industria agricolă sunt familiarizați cu obiectivele Uniunii Europene pentru o agricultură și o economie mai sustenabilă și cu regulile stabilite pentru a le atinge
Pentru a contribui la realizarea unor astfel de obiective, s-au impus diverse măsuri și directive, printre care, CSRD (Directiva de Raportare a Sustenabilității Corporative), integrate acum în legislația națională a tuturor statelor membre ale UE.
Green Deal reprezintă un cadru extins pentru obiectivele de durabilitate ale UE, inclusiv angajamentul de a atinge emisiile nete zero de CO2 până în 2050 și promovarea unei economii circulare.
Sustenabilitatea reprezintă un pilon central al strategiei de afaceri pentru cele mai mari companii din sectorul agricol. Odată cu intensificarea reglementărilor privind raportarea sustenabilității în întreaga Uniune Europeană, toate companiile sunt nevoite să adopte practici noi în cadrul operațiunilor lor. Aici intra utilizarea substanțelor prietenoase cu mediul și captarea CO2 la nivelul solului prin practici specifice
Creșterea Performanței FinanciareAnumite companii importante din industria alimentară au acționat deja pentru a se conforma noilor reglementări. Acestea oferă partenerilor lor sfaturi profesionale privind practicile agricole responsabile. Multe dintre aceste companii sprijină fermierii prin acordarea de bonusuri financiare, condiționate de urmărirea riguroasă a fiecărui pas al procesului de producție și furnizarea de date relevante pentru elaborarea rapoartelor lor.
Factorii ESG (Environmental, Social, Governance) pot influența semnificativ performanța financiară pe termen lung.Investitorii care integrează principiile ESG pot asigura conformitatea cu reglementările și pot fi în avantaj în raport cu tendințele pieței. Companiile cu o performanță ESG solidă și transparentă sunt într-o poziție mai favorabilă pentru a atrage clienți și investitori, și pot obține condiții mai bune în ceea ce privește finanțarea din partea băncilor.
Așadar, companiile agricole care prioritizează sustenabilitatea se bucura de acces la capital, costuri reduse și o îmbunătățire a performanței financiare pe termen lung.
Colectarea datelor de raportareCompaniile agricole supuse reglementărilor actuale sau viitoare, vor trebui să dispună de date adecvate referitoare la întregul lor lanț de producție. De aceea, este imperativ să urmărească fiecare etapă a lanțului de aprovizionare și să furnizeze date precise în acest sens.
Colectarea datelor de raportare a emisiilor de carbon poate fi o provocare semnificativă. Principalele dificultăți ar putea include: lipsa de date centralizate, incertitudinea asupra surselor de emisii și lipsa de expertiză.
EmissionX: Soluția digitală pentru afacerile agricole sustenabileEmissionX este o platformă software care simplifică și eficientizează procesul de raportare a emisiilor de carbon pentru companiile agricole de toate dimensiunile. Utilizând tehnologii precum machine learning și inteligența artificială, platforma noastră colectează automat date din diverse surse, calculează amprenta de carbon și generează rapoarte conforme cu reglementările actuale. Astfel, companiile agricole economisesc timp și efort și obțin o imagine mai clară și mai cuprinzătoare a amprentei lor de carbon.
EmissionX abordează și piața de offset și certificate de compensare.
Caravana ESGColaborările reprezintă un element esențial în demersurile de promovare a sustenabilității în sectorul agricol. Împreună cu partenerii noștri de la AgriCloud, derulăm proiectul Caravana ESG, constând într-o serie de evenimente dedicate promovării sustenabilității, diversității și incluziunii în întreaga țară. În acest sens, invităm toate companiile să se alăture inițiativelor noastre și să ne contacteze la office@enterteq.eu pentru a solicita detalii legate de parteneriate și servicii disponibile.
Așadar, raportarea ESG în agricultură nu reprezintă doar un imperativ al conformității, ci și o oportunitate de a rafina practicile și de a contribui la construirea unui viitor mai sustenabil. Prin adoptarea soluțiilor tehnologice avansate, companiile din domeniul agricol pot naviga cu succes prin complexitatea sustenabilității și pot contribui la construirea unui mediu de business mai responsabil și mai eficient.